Evenimentele săptămânii Înapoi

Săptămâni de sărbătoare la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 26 Aprilie 2024 , ora 14.40

Săptămâni de sărbătoare, săptămâni cu introspecție și lumină, între 29 aprilie și 12 mai, la Radio România Muzical. 

În Săptămâna Mare, de la ora 12.00,  este propusă linia Musica sacra (luni-duminică). În cadrul acestei serii de emisiuni pot fi ascultate lucrări esențiale pentru Săptămâna Mare: oratoriul Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach, partea a doua din oratoriul Messiah de Handel, alături de alte lucrări vocal-simfonice specifice timpului liturgic parcurs în Săptămâna Mare.

În intervalul 29 aprilie -3 mai, de la ora 19.00 sunt programate emisiunile Concertele Radio România Muzical ce au în prim-plan înregistrări recente cu ansamblurile Radio România. De la ora 20.30, emisiuni în reluare "În universul muzicii" cu nume antologice care ne-au părăsit, printre ei, Octavian Paler, Antoaneta Ralian etc.

Între 29 aprilie și 3 mai, de la ora 22.00, iubitorii arhivelor sonore au întâlnire, timp de două ore cu seria de emisiuni "Cutia cu amintiri", cuprinzând înregistrări de arhivă cu o istorie specială - de exemplu premiera românească din 1959 a lucrării Carmina Burana de Carl Orff, dar și înregistrări din primele ediții ale Festivalului internațional George Enescu.

În Prima zi de Paști, de la ora 13.00, vă propunem să ascultați cele două rapsodii române și Simfonia I de George Enescu, audiții în premieră de pe albumul purtând semnătura Orchestrei Naționale a Franței, conduse de Cristian Măcelaru, lansat pe 12 aprilie. 

Pe 4 și 5 mai, de la ora 15.00, pe parcursul a 4 ore, aducem înregistrări din concerte derulate sub egida proiectului "Moștenitorii României muzicale" (4 mai) și din festivalul Enescu 2023 (5 mai).

În Noaptea de Paști, pe 4 mai, de la ora 22.00, emisiunea specială "Lumină lină" vă poartă către lumina Învierii, în ecourile cântărilor religioase, dar și ale unor lucrări emblematice din repertoriul cult.

Între 6 și 10 mai, de la ora 12.00, în reluare de la ora 21.00, difuzăm pe parcursul unei ore seria Compozitorul săptămânii, dedicată lui George Enescu, stins din viață în 4 mai 1955. Ne vom concentra asupra lucrărilor de tinerețe și celor mai puțin cunoscute, în general.

Între 6 și 9 mai, de la ora 19.00, propunem înregistrări puse la dispoziție de Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca, realizate între martie și decembrie 2023. Pe 10 mai, în continuarea transmisiunii directe a concertului Orchestrei Naționale Radio, urmează de la ora 20.30 un concert cameral cu Cvartetul Belcea, preluat din celebrul festival de muzică de cameră de la Schwetzingen.

Pe 11 și 12 mai, de la ora 13.00, programăm sub genericul Concertele Radio România Muzical producții cu o alură specială, de week-end, cum a fost, de exemplu, concertul Cameratei Regale, solistă Irina Sîrbu, sub genericul Bucureștiul muzical de altădată. De la ora 16.00, programăm reluări ale emisiunii Despre muzică și viață, iar de la ora 17.00, concerte din stagiunea Big Bandului Radio, sub genericul Jazz concert.

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 20.00, este programată o nouă transmisiune directă cu un spectacol de operă de la Teatrul Metropolitan din New York.

Sunt doar câteva dintre propunerile noastre pentru aceste două săptămâni speciale, de introspecție și sărbătoare, pe care vi le dorim pline de căldură, lumină și speranță! 

Foto: durmik