Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Maria Clara Brumariu, despre Festivalul „Aurel Stroe”

Publicat: vineri, 26 Aprilie 2024 , ora 15.11

În perioada 10-12 mai 2024, în Bușteni, Ploiești și București se va desfășura un eveniment cultural nou, și anume, Festivalul Internațional "Aurel Stroe", ediția I. Despre proiectul dedicat moșteririi culturale și muzicale a compozitorului și profesorului Aurel Stroe, ne vorbește Maria-Clara Brumariu, nepoata sa și inițiatoarea festivalului, într-o discuție purtată cu Sarah Natsis:

Doamnă Maria Clara Brumariu, la împlinirea a 15 ani de la trecerea în eternitate a compozitorului și profesorului Aurel Stroe, ați pus bazele unui festival ce-i poartă numele și care este menit să-i onoreze memoria. Cum a luat naștere această inițiativă?

Așa este, anul acesta se împlinesc 15 ani de când s-a dus bunicul. Ideea festivalului mi-a venit în urmă cu aproximativ 10 ani - de-atunci îmi tot doresc să-l înființez - însă, cumva, cred că abia anul acesta am reușit să-mi fac suficient curaj încât să spun: ok, l-am pritocit suficient, anul ăsta se va întâmpla prima ediție!


Vorbiți-ne despre concertele pe care le va include prima ediție a festivalului, dar și despre artiștii invitați.

Este vorba despre trei concerte - primul la Bușteni, pe data de 10 mai, cel de-al doilea la Ploiești, la Muzeul de Artă, pe 11 mai și ultimul concert la București, pe 12 mai, la Sala mare a Institutului Cultural Român.

Toate piesele sunt scrise special pentru acest festival, mai puțin prima sonată de pian a bunicului, bineînțeles. Toate cele trei piese sunt scrise pentru marimbă, clarinet și cvartet de coarde, iar compozitorii sunt Mihnea Brumariu, Jonathan Parry din Marea Britanie și Ionică Pop de la Cluj, care a lucrat îndeaproape cu bunicul încă de când era foarte tânăr.

Interpreți vor fi Ioana Văleanu la marimbă, Andrei Văleanu la clarinet, Abel Chircă și Andrei Mihail Radu la vioară, Andrieș Cigulea la violă și Csaba Maksay la violoncel.


Care considerați că sunt cuvintele care ar descrie cel mai bine creația muzicală a compozitorului Aurel Stroe?

Aș merge pe complexitate și imaginație.


Ce vă propuneți pentru edițiile ce vor urma și care este impactul pe care ați dori ca festivalul să-l aibă pe plan național și nu numai?

Eu mi-aș dori foarte mult ca întreaga creație a bunicului meu, încet-încet, să ajungă la un public cât mai larg și să fie cunoscută inclusiv de persoane care nu sunt obișnuite cu muzica contemporană.

Pentru ediția de anul viitor, ne-am gândit să ne extindem, adică să trecem de la trei concerte la cinci concerte în țară. O mare dorință de-a mea este să reluăm cursurile de vară pe care el le ținea la Bușteni în ficare an și acest lucru se va întâmpla de anul viitor încolo. Cursurile vor avea loc la Centrul Cultural din Bușteni, care-i și poartă numele, de altfel. Și mi-am dorit să începem și o serie de concerte în străinătate - cumva, să mergem pe urmele lui la Mannheim, unde a locuit, la Heidelberg, deoarece era foarte aproape și de sufletul lui și de casa lui, la Paris unde, practic, era un fel de a treia lui casă. Eu sper să mergem pe urmele lui inclusiv până la Boston, unde a fost visiting professor.

Interviu realizat de Sarah Natsis