Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ivona Stănculeasa, managerul Filarmonicii din Craiova

Publicat: miercuri, 27 Martie 2024 , ora 12.39

Pe scena Filarmonicii "Oltenia" vor urca vineri, 29 martie, pianista Adela Liculescu și Cristina Munteanu la harpă, alături de Orchestra Simfonică a instituției craiovene. Aflăm câteva idei importante despre acest eveniment de la managerul filarmonicii, Ivona Stănculeasa.


Adela Liculescu este invitată la Filarmonica din Craiova pentru concertul de vineri, 29 martie. Cum ați descrie reputația locală a acestei pianiste din ce în ce mai apreciate la nivel internațional?

Revenirea Adelei pe scena de concert din Craiova este mereu un prilej de bucurie pentru că Adela vine acasă și emoția revenirii acasă este una cu totul specială, aparte. Practic, o știm pe Adela încă din anii studiilor timpurii, pentru că aici a început să descifreze tainele pianului cu ajutorul profesorilor Mariana Ilie și Mihai Ungureanu. Apoi, și-a continuat cariera cu aplomb pe scenele internaționale, a absolvit Universitatea de Muzică din Viena și am aflat cu mândrie că a fost selectată pentru a deveni artist oficial Bösendorfer. Așadar, pentru noi, Adela Liculescu este un exemplu de succes al școlii de pian craiovene, care a dat de-a lungul timpului generații întregi de artiști apreciați la cel mai înalt nivel și nu doar pe scene naționale, ci și internaționale.

Poate că de aceea am și luat această decizie, ca, în luna septembrie, să revină în viața de concert craioveană un concurs care în anii '80 începea timid; e vorba de Concursul Internațional "Dinu Lipatti", care, iată, în septembrie, va reveni în viața muzicală.


Aveți deja un juriu? Aveți deja niște date concrete?

Da. În acest moment, avem stabilit și juriul acestui concurs, din care vor face parte atât pianiști români, cât și nume legandare ale artei interpretative internaționale. Din juriu vă pot spune acum că fac parte Dana Borșan, Mihai Ungureanu, Csiky Boldizsar, alături de Vincenzo Balzani - președintele juriului, Denis Pascal, Leonel Morales, Andreas Frölich. Așadar, e vorba de nume mari ale artei interpretative, care vor fi în juriul Concursului "Dinu Lipatti" de la Craiova, din luna septembrie, și suntem convinși că acest proiect va avea un ecou frumos în rândul tinerilor interpreți.


Revenind la concertul de vineri, "De la baroc la pop" este titlul serii. Cum vedeți dumneavoastră aceste alăturări de limbaje muzicale atât de diferite și cum le apreciază publicul?

Cele două soliste ale serii, atât Adela Liculescu, renumita noastră pianistă, cât și Cristina Munteanu, sunt parte din viața muzicală craioveană.

Cristina Munteanu a petrecut o viață pe scena Filarmonicii "Oltenia" interpretând partitura harpei atât în momente solistice, cât și în cadrul orchestrei simfonice. Așadar, acest proiect de suflet o aduce în postura de solistă în seara de vineri, iar programul propus este unul, așa cum spuneați, foarte generos. O harpă romantică ce traversează diverse epoci ale istoriei muzicii - de la baroc până la pop, din trecut până în contemporaneitate, pentru că harpa este un instrument iubit, cu multiple valențe expresive, care și-a câștigat un binemeritat loc atât pe scena de concert, cât și în preferințele ascultătorilor. De fapt, dacă stăm să ne gândim, o partitură de harpă la prima vedere seamănă foarte mult cu una de pian. Iar practic finalul serii, acest Concert nr. 1 de Liszt care vine să încununeze posibilitățile expresive și de virtuozitate ale instrumentului rege al scenei de concert, pianul, ne readuce ocazia de a o asculta pe Adela Liculescu, în toată forța ei acum de tânără interpretă apreciată și aplaudată pe mari scene.

Interviu realizat de Petre Fugaciu