Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniel Nica, coordonatorul Conferințelor Operei Naționale București

Publicat: luni, 25 Martie 2024 , ora 10.51

Seria de întâlniri din cadrul Conferințelor găzduite de instituția lirică bucureșteană continuă mâine, 26 martie , cu o nouă prelegere. Mai multe detalii aflăm de la Daniel Nica, organizatorul și moderatorul conferințelor Operei Naționale București, care a stat de vorbă cu colega noastră , Ioana Țintea.

Domnule Daniel Nica, tema conferinței Operei Naționale București din 26 martie este "Universitate, societate, creativitate". Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre acest concept și despre invitații pe care-i veți avea în această conferință.

Conferința "Universitate, societate, creativitate" face parte din seria de conferințe Scena gândirii organizată de Opera Națională București, care reprezintă un ciclu de întâlniri lunare în care vin în fața publicului bucureștean cele mai importante personalități intelectuale, artistice, academice ale zilelor noastre.

De-a lungul timpului, am discutat subiecte din cele mai diverse domenii - de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie.

Pe 26 martie, de la ora 18.30, în cadrul întâlnirii care poartă titlul "Universitate, societate, creativitate" îi voi avea ca invitați pe Diana Moș - rector al Universității Naționale de Muzică din București, pe Marian Preda - rectorul Universității din București și pe Liviu Lucaci - rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. O să purtăm un dialog despre mizele și crizele educației, despre prezentul, trecutul recent, dar și viitorul învățământului superior. O să abordăm diverse întrebări, precum felul în care s-au adaptat universitățile la cele mai recente schimbări sociale, transformări tehnologice, care sunt perspectivele pentru perioada următoare, în ce fel poate să-și mai păstreze universitatea relevanța pentru această societate foarte dinamică în care trăim, dacă mai este de actualitate modelul clasic universității, modelul humboldian conceput la jumătatea secolului al XIX-lea și pe care l-am moștenit până astăzi... care ar fi, de exemplu, cea mai importantă miză a universității: dacă e vorba de producerea și transmiterea cunoașterii avansate, dacă ar fi vorba despre pregătirea unor buni profesioniști adaptați pieței muncii sau despre formarea și consolidarea caracterului... cum se racordează universitățile de artă, dar și universitățile generaliste la dinamica societății digitale, cât de relevante sunt ranking-urile și clasamentele internaționale... Sunt foarte multe subiecte pe care abia aștept să le discut cu invitații mei, rectori ai unora dintre cele mai importante universități de la noi.


Având în vedere că sunteți implicat de multă vreme în conceptul acestor întâlniri de la Opera bucureșteană, cum ați defini experiența participării și organizării acestor conferințe?

Dacă ar fi să sintetizez ce înseamnă Scena gândirii, aș spune așa: înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Lucrul ăsta a fost posibil prin implicarea și entuziasmul directorului general al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga, prin colaborarea excelentă pe care am avut-o cu partenerii noștri media de la TVR Cultural și prin toată echipa inimoasă de la operă atât din spatele scenei, cât și artiștii care au asigurat de fiecare dată momente muzicale în cadrul întâlnirilor noastre, așa cum o să fie și marți, pe 26 martie, când dialogul pe care-l voi avea cu cei trei rectori va fi însoțit de o serie de momente muzicale susținute de artiști ai Operei Naționale București.


Care este scopul acestor conferințe? Considerați că a fost atins până în momentul de față?

Scopul unor evenimente culturale este crearea unui spațiu de dialog, aducerea laolaltă a unor perspective diferite, de oferirea unor modele alternative de gândire față de ceea ce oferă cultura pop, de ridicarea anumitor întrebări într-o lume care e plină de certitudini - și multe certitudini sunt foarte facile. Iar dacă vine vorba de felul în care am reușit să ne apropiem de toate aceste scopuri, eu cred că suntem pe drumul cel bun.


Ce alte conferințe mai sunt programate până la finalul stagiunii?

Pe data de 16 aprilie, o să fie invitat domnul Andrei Pleșu și doamna profesoară Valentina Sandu-Dediu, într-un dialog pe care o să-l am cu dumnealor și care se numește "În rând cu lumea", care este prilejuit de sărbătorirea a 30 de ani de existență a Colegiului "Noua Europă". Vom discuta despre cercetare, despre ce înseamnă să construiești o instituție performantă, un institut de studii avansate care poate să rivalizeze cu multe alte instituții similare din lume. Și vom vorbi, până la urmă, despre ce înseamnă să fii în rând cu lumea, despre sincronizare intelectuală, sincronizare culturală și multe alte teme conexe.

Interviu realizat de Ioana Țintea